lördag 7 december 2013

Saffransbiscotti med apelsin


Yngste sonen är fortfarande i den åldern när man samlar in pengar till klassresa. Han går i nian, och klassen planerar en skidresa (tror jag i alla fall) till våren.

Jisses vad glad jag ska vara när det är slut på allt vad försäljning och pengainsamling heter! Det känns som att det är många år nu som man tvingat på släkt och vänner allt möjligt, och jag tror helt ärligt att de snart hade börjat protestera :).

Men ännu är det inte över, och i morgon ska klassen sälja kakor på stadens julskyltning/julmarknad, så det blev allt vackert till att ägna en del av gårdagen åt bakning.
Chokladkola, gräddkola och saffransbiscotti med apelsin blev det.
Biscottireceptet hittade jag i systrarna Eisenmanns "Vinterns Söta" - en bra och trevlig receptbok med många godsaker.

 
Ekologiska ingredienser för hela slanten blir det när kakorna kommer från detta hushållet. För mig är det de givna alternativet ur olika hänseenden; näringstäthet, framställningsmetoden, djurhållning, så giftfritt så möjligt och med respekt för Moder Jord.



SAFFRANSBISCOTTI MED APELSIN

100 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
3 ägg 
1 kuvert saffran + lite strösocker
1 msk grädde eller mjölk
2 msk rivet apelsinskal (jag använde 10 droppar eterisk olja av apelsin i den ena satsen)
7-8 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
½ tsk salt


Sätt ugnen på 175 grader. 
Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen ett i taget. Stöt saffran med lite socker i en mortel och blanda med grädden. Rör ner saffran och apelsinskal i smeten.
Blanda de torra ingredienserna, tillsätt dem och rör smeten till en slät deg.


Rulla ut degen till tre längder och lägg på en plåt, smord eller med bakplåtspapper. Grädda längderna i ca 15 min. Ta ut plåten och stäng värmen. Skär längderna på snedden i ca 2cm breda bitar. Ställ tillbaka plåten i ugnen och låt bitarna ståi eftervärmen tills de är genomtorra och knapriga.


Skorporna blev grymt goda, saffran och apelsin är ingen dum kombination alls. Med beröm godkända av yngste sonen!

Som ni ser i receptet använde jag eterisk olja som smaksättare. Det är faktiskt något jag gör ganska ofta, både vid bakning och matlagning. Lagar jag thaimat och inte har citrongräs hemma så använder jag eterisk olja från citrongräs istället, och om jag bakar och fattas som i det här fallet apelsin, så använder jag den eteriska oljan istället - som exempel på hur man kan använda dessa små gudabenådade droppar.

Hoppas lördagen blir till glädje för er alla. Själv ska jag till Eslöv - SM steg tre i handboll för yngste herrn i hushållet.

/Lotta  

6 kommentarer:

  1. Guuud så gott det såg ut att vara.
    Och lät!
    Tack för receptet.
    Måste testa dom där nån dag.
    Kram!

    SvaraRadera
  2. Jag bakar alltid saffransskorpor till jul. Jag ska testa och he i apelsin också nästa gång. Det lät gott!
    Kram och gomorron!

    SvaraRadera
  3. Gud så gott det lät!
    Men inga mandlar?

    Jag måste testa ditt recept, tänkte baka dessa skorpor till veckan.

    Kram

    SvaraRadera
  4. Jag är sååå glad att den tiden är förbi för min del. Alla dessa kakor man bakade och sen fick köpa!!
    Antar att det är Norrevång som gäller i Eslöv - då kan du faktiskt vinka till min mamma!
    Kram och trevlig andra advent!

    SvaraRadera
  5. Det både såg gott ut och lät gott!
    Jag har allt det där insamlandet bakom mig och det är rätt skönt. Har ju bara en son som fortfarande går i skolan och han går på gymnasiet. :-)
    sv:
    Ja, den här stormen höll på i ett helt dygn. Ovanligt segdraget tyckte jag och sen blev det snö på det. Bara för att det var en manlig storm, eller??? :-/

    SvaraRadera
  6. Så fina dom ser ut! Hade jag gått på julskyltning i Simrishamn, skulle jag definitivt köpt mej en påse!!

    SvaraRadera